Политика за поверителност

телефон за сигнали

за тютюнопушене

(+359 2) 807 8751

Национална линия

за отказ от тютюнопушене

0700 10 323

eu_logo

Ваксинация срещу Грип 2018

 

ИМУНИЗАЦИЯТА СРЕЩУ ГРИП Е ОСНОВНО СРЕДСТВО ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ

РЗИ – СОФИЙСКА ОБЛАСТ СЪВЕТВА:  ВРЕМЕ Е ЗА ВАКСИНАЦИЯ !

 

Противогрипната ваксина трябва да се поставя ежегодно, тъй като състава на грипните ваксини всяка година е различен.

Актуалните грипни щамове, препоръчани от СЗО за северното полукълбо за сезон 2018/2019 г., включени в състава на противогрипните ваксини са:

· А (Н3N2) Singapore /2016

През настоящия есенно-зимен сезон ваксините срещу грип са две. Едната е тривалентна и е срещу щамовете Сингапур, Колорадо и Мичиган. Другата е четиривалентна и включва, освен изброените, и Пукет.

Имунитета срещу грипа се изгражда за около 20 дни . Трае цяла година, като най-силен е през  първите шест месеца от поставяне на ваксината.

Напомняме, че месеците октомври и ноември са най - подходящи за поставяне на противогрипна ваксина, по две причини:

 

Противогрипните ваксини могат да се прилагат на възрастни и на деца над 6 месечна възраст. Те намаляват риска от разпространение на грипа, както сред членовете на семейството, така им сред други колективи - детски градини, училища, домове, и др.

Ефективността на противогрипните ваксини е безспорно доказана.  Те предотвратяват голям процент от хората от разболяване и хоспитализация,  намаляват значително тежките усложнения след боледуване  от грип и защитават живота на хората от рисковите групи – хронично болни, възрастни хора над 60 год.,  и деца.

   Особено препоръчително е ваксинирането за лицата над 65-годишна възраст, както и за децата и възрастните хора с хронични заболявания:

 

Препоръчително е ваксинирането и на:

 

Противогрипната ваксина не се препоръчва при:

 

Противогрипните ваксини

След закупуване ваксината трябва да бъде съхранявана в хладилник, в сектор с плюсова температура ( от +2С до +8С ). Най-добре е да се приложи в кабинета на личния Ви лекар, но може да се постави и в Имунизационния кабинет на РЗИ – Софийска област, София, бул.“Акад. Иван Гешов“ № 15, тел. за контакт: 02/807 87 57;  02/807 87 60.